Diploma in Hajj and Umrah Management

School of Hajj and Umrah Management

School Of Hajj and Umrah Management (SHUM) adalah sebuah Fakulti yang bernaung di bawah Kolej Antarabangsa Restu (Restu International Collage). School of Hajj and Umrah Management (SHUM) ditubuhkan pada tahun 2018 untuk menyediakan pendidikan berkualiti dan inovatif kepada pelajar dari pelbagai lapisan masyarakat, baik tempatan mahupun antarabangsa.

SHUM telah bekerjasama dengan Kolej Antarabangsa Restu (Restu Internasional College) bagi merialisasikan hasrat ini. Program SHUM telah diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA/PA 14152) dan diluluskan oleh Kementerian Pengajian Tinggi.

SHUM ditubuhkan untuk menyediakan pelajar dengan peluang untuk memperbaiki diri secara akademik, terutamanya dengan mewujudkan pelbagai laluan kerjaya termasuk peluang belajar dengan pemain industri. Program berkualiti tinggi dan mencabar kami tidak hanya seiring dengan pendidikan global tetapi juga melengkapkan pelajar dengan pengetahuan, kemahiran dan pengalaman praktikal untuk menghadapi dunia kerja sebenar.

KELEBIHAN DIPLOMA PENGURUSAN HAJI DAN UMRAH

 • Internship– Pendedahan sebenar mengejakan umrah dan mengelolakan umrah di Makkah dan Madinah secara PERCUMA.
 • Praktikal– Pelajar dilatih bukan sahaja secara teori malah secara praktikal berkaitan ibadah haji dan umrah serta pengendalian sesebuah syarikat pelacongan.
 • Keusahawanan Pelajar– Pelajar dilatih dan dibimbing untuk menyediakan pakej-pakej umrah serta memasarkan pakej tersebut sekaligus dapat menjana pendapatan kepada pelajar. Juga sebagai langkah awal menceburi bidang keusahawanan berkaitan dengan haji, umrah dan pelancongan amnya
 • Kurikulum– Gabungan ibadah (Haji dan Umrah) dan Pengurusan Haji Umrah = Tenaga Profesional
 • Tenaga Pengajar– Gabungan pakar industri haji dan umrah + tenaga pengajar IIC berkelayakan dan berpengalaman = Tenaga Profesional (Build for Success)

PELUANG KERJAYA DALAM BIDANG

 1. Usahawan dalam bidang Haji dan Umrah
 2. Pengurus syarikat pelancongan Haji dan Umrah
 3. Pengurus Jemaah Umrah
 4. Pegawai Haji dan Umrah
 5. Pegawai Hal Ehwal Islam
 6. Pegawai Operasi
 7. Pegawai Pemasaran
 8. Pegawai Pentadbiran
 9. Mutawif dalam bidang Haji dan Umrah

SYARAT KELAYAKAN

 1. Lulus SPM dengan sekurang-kurangnya 3 kredit ATAU
 2. Lulus STAM dengan mendapat sekurang-kurangnya pangkat maqbul ATAU
 3. Kelayakan lain sekurang-kurangnya setara dengannya yang diiktiraf Kerajaan Malaysia

Hubungi Kami sekarang!!
Tel : 03 – 55119001
SMS : 013 – 309 8851
Email : admin@restucollege.edu.my

Apply Online